Fordon

Därför stoppar GM Saab-försäljningen

– Vi kommer inte att släppa vår teknik till de föreslagna nya ägarna.<br/> Med det uttalandet stoppade GM i måndags kväll Saabs försäljning till kinesiska Pang Da och Youngman. Utan GM-teknik stannar Saab, visar Ny Tekniks genomgång.

Publicerad

Saabs rekonstruktörer får söka andra lösningar, som kan accepteras av GM. ­GM äger visserligen inte längre Saab, men licens- och leverantörsavtalen innehåller villkor som styr exakt vad Saab får göra och inte göra med ”sina” bilar. Det finns också en klausul om ”Change-of-company-control”, som innebär att alla avtal i princip slutar gälla om företaget byter ägare. Det handlar inte bara om GM, utan även om BMW och andra, och det är den klausulen som GM nu använder.

– Vi är i princip öppna för att fortsätta att sälja motorer och andra komponenter till Saab, på lämpliga villkor. Men GM kommer inte att förnya befintliga tekniklicenser, eller fortsätta leveranser av 9-4X till Saab efter den föreslagna ändringen i ägandet. Det skulle inte tjäna GMs eller dess ägares intressen, säger James Cain, som är ansvarig för ekonomisk information på GM:s huvudkontor i Detroit.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här