Därför sticker Tesla ut i bilvärldens reklamliga

2019-05-09 07:14  
Teslas reklambudget är noll kronor. Trots det är varumärket extremt haussat. Foto: TT

Stora biltillverkare gillar att annonsera i sociala medier. Allra populärast är "gamla" Facebook, medan Instagram och Youtube lockar som "yngre" kanaler. Men här sticker Tesla ut.

Toyota lägger 62 procent av sin reklambudget för sociala medier på Facebook, medan motsvarande andel för Porsche bara är 14 procent, enligt en sammanställning som analysföretaget Brand Total gjort av marknaden i USA.

– När märken vill engagera en äldre publik vänder de sig till Facebook, medan Youtube och Instagram mer används för att nå yngre grupper, säger Alon Leibovich, vd på Brand Total, till tidskriften Forbes.

Med det synsättet är även Ford, med 55 procent till Facebook, ett märke för äldre. Porsche däremot lägger bara 14 procent på Facebook, och sammanlagt över 80 procent på Instagram och Youtube.

Läs mer: Nu kan du få Tesla Model 3 med dragkrok

BMW är den enda av nio studerade tillverkare som lägger en hyfsad reklamandel, 20 procent, på Twitter.

"Tesla känner inget behov att betala i sociala medier"

Men den som sticker ut mest är Tesla, vars reklambudget är noll. Detta trots ett haussat varumärke och en omfattande publicitet på nätet. Eller kanske tack vare just det, resonerar Leibovich.

– I Teslas fall ser vi att de engagerar starkt jämfört med andra märken.

– Det märket känner inget behov av att betala i sociala medier, när de når ut så omfattande ändå.

Biljättarna är bland USA:s största reklamköpare. Och de lägger alltmer krut på nätet. Runt år 2015 gick nätreklamens del av många bilföretags annonsbudget om andelen för traditionella medier, enligt tidningen Advertising Age.

Mer om: Tesla Toyota

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt