Därför får vraket Costa Concordia Italien att jubla

2013-09-17 15:01  

Italien jublar efter det lyckade lyftet av Costa Concordia. Operationen är nu en symbol för ett Italien som fungerar.

Bärgningsledaren Nick Sloane, visserligen inte själv italienare, hyllas som en rockstjärna sedan Italien kunde vakna upp på tisdagsmorgonen och notera att skeppsvraket nu står upprätt. I morgon besöker ministerpresidenten Enrico Letta ön Giglio och hälsar på ingenjörsteamet bakom bärgningen.

Flera tidningar kommenterar den lyckade operationen med att äntligen har Italien fått något att jubla över efter perioder av regeringskriser, ökande statsskuld, hög arbetslöshet.

”Italiens image återställd”, och ”Bit för bit får Italien äran tillbaka”, är några kommentarer.

Räddningsledaren under olycksnatten 13 januari 2012, Gregorio de Falco, som kommenderade den flyende kaptenen Schettino att återvända till sitt sjunkande skepp, kommenterar så här:

”Detta bevis för teknisk och organisatorisk färdighet som vi nu visat världen ändrar bilden av ett medelmåttigt och slarvigt Italien, och fyller mig med stolthet.”

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt