Därför dröjer godkännandet av Antonov

2011-06-30 08:07  

Vad är det som får EIB att tveka. Det är den stora frågan. Enligt nya uppgifter har Riksgälden retat upp EIB och nu avgår den svenska representanten Eva Srejber, skriver SvD Näringsliv.

Den svenska representanten i EIB, vice vd:n Eva Srejber, har suttit som en av åtta vicechefer för Europeiska investeringsbanken sedan 2007.  I dag går hennes förordnande ut och hon ersätts av den tidigare österrikiske finansministern Wilhelm Molterer. Vad det här innebär för Saab och Saabs möjlighet att få Vladimir Antonov som delägare är svårt att säga.

Men klart är att kravet på att låta Vladimir Antonov gå in som delägare i Saab ökar från inte minst de anställdas håll, uppger SvD Näringsliv.

I går fick Saab ytterligare 230 miljoner kronor från fonden Gemini, som också är ägare i Saab. Det här är pengar som gör att Saab kan betala lönerna men det är inget som hjälpa Saab i det långa loppet.

Det är flera parter som måste ge Vladimir Antonov ett godkännande. GM, EIB, Riksgälden och den svenska regeringen. Enligt flera källor ska GM officiellt gett sitt godkännande men GM har som krav att Antonov köper loss preferensaktierna som GM äger. De är värda 2 miljarder men Antonov får köpa dem för 800 miljoner kronor. Det är hos EIB som ägarfrågan sitter fast.

De säger nej.

Enligt SvD Näringsliv har EIB haft problem med Antonov tidigare. Exakt vad det skulle handla om vet inte tidningen. När Antonov ville köpa fastigheterna i Trollhättan ska EIB krävt att Antonov skulle frigöra lånet hos EIB, vilket var omöjligt. Riskgälden uppges vara irriterad över att EIB inte sagt ja till Vladimir Antonov samtidigt är EIB irriterad på Riksgälden som de tycker inte gjort tillräckligt djuplodande granskning.

Yvonne Edenholm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt