Därför blev shinkansen bäst i världen

2014-10-02 13:13 Marie Alpman  

I 50 år har de japanska höghastighetstågen shinkansen punktligt trafikerat japanska spår. Brittiska Economist listar fyra skäl till succén.

Den först oktober 1964 gick det första japanska höghastighetståget, kallat shinkansen, mellan Osaka och Tokyo. Den gången tog resan mer än sex timmar.

I dag, 50 år senare, susar shinkansen i 270 kilometer i timman mellan de båda städerna på knappt två och en halv timma.

Men varför blev Japan världsledande på höghastighetståg? Brittiska Economist ger fyra förklaringar:

  • Tåg var och är en symbol för modernitet i Japan. Tågförbindelserna byggdes ut från slutet av 1800-talet och blev väldigt populära. Trängseln ledde till beslut om det första höghastighetslinjen mellan Tokyo och Osaka.
  • Shinkansen blev ett alternativ till flyget, en industri som japanerna avhöll sig ifrån efter kriget.
  • Utbyggnaden drevs av relativt prisokänsliga affärsresenärer som snabbt ville ta sig mellan Japans olika affärs- och industricentra. Än i dag ligger biljettpriserna relativt högt.
  • 1987 privatiserades den japanska järnvägen och delades upp i sju företag. Det största heter JR East och äger såväl tågen som infrastukturen. Bolaget äger även marken vid järnvägen som hyrs ut till företag som uppmuntras att etablera sig i närheten av tågstationerna. Vinsterna återinvesteras i nätverket.

Nu satsar japanerna även på att bygga ett magnetsvävtåg mellan Tokyo och Nagoya.

Det ska förkorta restiden från ca 100 minuter med dagens Shinkansentåg till 40 minuter när banan tas i bruk 2027. Magnetsvävarna färdas då i hastigheter kring 500 km/h.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook!

 

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt