Danskt snabbtåg får svensk hjälp

2011-01-13 11:06  
Den nya snabbtågssträckningen rödmarkerad. (Ill: Banedanmark)

Konsultbolaget Sweco har skrivit ett kontrakt med Banedanmark för att projektera Danmarks första höghastighetsjärnväg mellan Köpenhamn och Ringsted.

Den nya järnvägen ska lösa en flaskhals i det danska järnvägsnätet. I dag går det inte att köra fler tåg på sträckan Köpenhamn – Ringsted via Roskilde.

Istället byggs en ny dubbelspårig järnväg på totalt 60 kilometer via staden Køge. Den ska stå klar 2018 och har en total budget på cirka 12 miljarder kronor.

Banan byggs för att klara tåg med hastigheten 200 km/h men förbereds för persontåg som går i 250 km/h.

Den nya järnvägen kommer att följa motorvägen och innebär bland annat bygget av fyra tunnlar på totalt 1750 meter och tre specialbroar.

Sweco, som ingår i ett konsortium tillsammans med danska EKJ, Brittiska Atkins och tyska Vössing, kommer bland annat att ha ansvaret för att upprätta program för avvattning av järnvägsområdet och omläggning av vägar.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt