Danska kungaskeppet fick motorproblem

2021-07-16 11:11  
Det danska kungaskeppet Dannebrogen i Stockholm. Fartyget byggdes i Köpenhamn 1932 och ersatte det tidigare kungaskeppet hjulångaren Danne Brog från 1879. Foto: Magnus Andersson/TT

Danmarks drottning Margrethe II måste hitta ny logi under sin resa runt Färöarna. Kungaskeppet Dannebrogen, som fungerar som hennes privata bostad under resor, har nämligen drabbats av motorproblem och ankommer till Färöarna först några dagar efter monarken.

Utöver att vara kunglig boning, används Dannebrogen som ett extra festligt och högtidligt inslag under vissa statsbesök.

Den danska drottningen reser inte själv med fartyget hela vägen till destinationen, utan använder Dannebrogen på plats för att skapa en pampig inledning på visiten.

Också Norge har ett kungaskepp, som heter just Norge. Det svenska kungliga skeppet däremot avskaffades för hundra år sedan.

Mer om: Danmark Fartyg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt