Danska elcykeln från Mate Bike kostar under 10 000 kronor

2018-09-25 13:37  
Eftertraktad elcykel. Foto: Mate Bike

En insamlingskampanj har gett danska Mate Bike över 104 miljoner kronor.

En elcykel för under 10 000 kronor? Det tycks vara ett erbjudande många vill nappa på. Danska bolaget Mate Bike har, när det här skrivs, tagit emot omkring 104 miljoner kronor på Indiegogo, en sajt för gräsrotskampanjer. Det är 23 730 procent mer än de 440 000 kronor Mate Bike ursprungligen bad om.

Mate Bike samlar pengar för att kunna bygga och leverera tre olika modeller. Samtliga är vikbara och utrustade med lcd-skärm, men skiljer sig åt vad gäller motor och batteri. Instegsmodellen Mate X 250 från 799 dollar har en motoreffekt på 250 watt och ett 48-voltsbatteri med en potentiell räckvidd på 55 kilometer. Mate X 250+ är i princip identisk med instegsmodellen, men har ett batteri med högre energikapacitet, som påstås kunna ge en räckvidd på 80 kilometer. Båda dessa kan framföras i max 25 kilometer i timmen.

Läs mer: Så funkar elcykelns tre tekniska nivåer

Mate X 750 har, som namnet skvallrar om, en motoreffekt på 750 watt. I Sverige kan den juridiskt sett inte klassas som elcykel och kräver körkort. Den ska också ha en toppfart låst till 32 kilometer i timmen. Räckvidden är som mest 80 kilometer. Mate X 750 börjar på 999 dollar.

Men priserna gäller bara fram till fredag 28 september då Indiegogo-kampanjen avslutas. Därpå, uppger Mate Bike, kommer de att stiga till mellan 2199 dollar och 2699 dollar.

Det danska företaget hävdar också att 70 procent av recensionerna på Trustpilot, en sajt för kundomdömen, under de tre senaste månaderna gett högsta eller näst högsta betyg. Men sett till alla omdömen på Trustpilot är motsvarande siffra bara 51 procent. Det är värt att påpeka att det innebär en risk att bidra med stora belopp på sajter för gräsrotskampanjer.

Läs mer: Kinesiska elcyklar kan få retroaktiv tull

Samtidigt är det här Mate Bikes andra kampanj och de påstår att de redan levererat uppemot 10000 Mate Bike-elcyklar. Det danska bolaget grundades av syskonen Christian Adel Michael and Julie Kronstrøm.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt