Danmark storsatsar på elbilar

2008-03-28 08:59  
Elbilssatsningen görs tillsammans med Reanult-Nissan.

Billiga elbilar ska fylla danska vägar inom några år. På nätterna ska de tankas med vindkraftsel hoppas det danska elbolaget Dong Energy .

Elbilssatsningen ska inte bara minska koldioxidutsläppen i Danmark. Elbilarna ska också fungera som energilager för vindkraftsel. Genom att de laddas under natten kan de hjälpa till att ta hand om vindkraftenergi som produceras när förbrukningen är låg.

- Det här innebär att vi utnyttjar våra resurser optimalt samtidigt som det gagnar miljön, säger Anders Eldrup, vd för Dong Energy i ett pressmeddelande.

Satsningen görs i samarbete med företaget Project Better Place i Kalifornien. Företaget satsar på att bli något av en motsvarighet till mobiloperatör för elbilar.

Som kund hos Better Place ska man kunna köpa en elbil till subventionerat pris och sedan abonnera på batteriet. Laddar och byter batteriet gör kunderna på särskilda stationer som byggs upp av Better Place.

Danmark blir det andra landet som tecknar avtal med företaget. I januari i år meddelades att ett nät med 500 000 laddningsstationer ska byggas upp i Israel. Elbilarna kommer från Better Place samarbetspartner Renault-Nissan. Den japanska batteritillverkaren NEC har tagit fram ett avancerat litiumjon batteri som ska användas i elbilarna.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt