Danmark skjuter på stridsplansköp

2010-03-25 10:53  

Danmark skjuter på beslutet att köpa nya stridsflygplan i minst två år. Det står klart efter en överenskommelse mellan den danska regeringen och Danske Folkpartiet, uppger danska medier.

Den danska försvarsministern Gitte Lillelund Bech meddelade  i går kväll i ett pressmeddelande att man fastnat för möjligheten att fortsätta att använda deF16-plan, man har i dag, längre än planerat

”Det har nu visat sig att vi kan flyga 2-4 år längre med F-16-planen. Det är därför min värdering – och den har vi behandlat  i regeringen— att vi bör skjuta upp köpet av nya stridsflygplan tills vidare, och det lägger jag i dag fram inför partierna i försvarsberedningen.”

Enligt danska medier har regeringen gjort upp med Danske Folkpartiet om att skjuta fram upphandlingen av nya plan.

Detta innebär också att Danmark väntar med att avslöja vilket av planen som deltar i upphandlingen som man anser vara det bästa för Danmark och det danska luftförsvaret; svenska Saabs Jas 39 Gripen, amerikanska Lookheed Martins  JSF eller amerikanska Boeings Super Hornet.

Av det danska försvarsdepartementets pressmeddelande framgår dock att regeringen tänker sig att utse en vinnare och välja plan någon gång före år 2014.

Den danska försvarsministern säger också att hon bett försvaret att jobba vidare med analyserna av de olika alternativen för att skaffa sig ett bättre och säkrare beslutsunderlag.

Det är ingen hemlighet att priset för amerikanska JSF kraftigt  rusat i höjden. Det uppgav nyligen tjänstemän på amerikanska riksrevisionen, GAO.

Danmark kommer dock att fortfarande att vara deltagare i det amerikanska JSF-programmet, enligt Gitte Lillelund Bech.

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt