Danmark får offert <br></br>på framtids-Gripen

2007-10-19 10:52  
- Allt fler leverantörer vill gå in som partners i projektet "Future Gripen", säger Owe Wagermark.

Den här veckan satte Saab igång på allvar med att bygga på "Future Gripen", den framtida version av Jas 39 Gripen som Norge och Danmark vill ha. Just nu skriver Saab på offerten till Danmark.

- Vi ska lämna ett bindande underlag till Danmark den 31 november. Det är inte en offert i vanlig bemärkelse. Det begrepp vi använder här är "supplement request for information", men i princip är det en bindande offert från vår sida, säger Saab Gripens informationschef Owe Wagermark till Ny Teknik.

I veckan sade riksdagen ja till att ge försvarets materielverk FMV 3,9 miljarder kronor för ombyggnad av 31 stycken äldre Gripen A/B-plan till den moderna C/D-versionen för det svenska flygvapnets räkning.

I den summan ryms också Sveriges bidrag till utvecklingen av ett "Super-Jas", eller "Future Gripen" som det officiella arbetsnamnet är.

Det är Sverige, Norge och Danmark som styr utvecklingen av framtids-Gripen.

Norge har gått in med 140 miljoner norska kronor i projektet och ska ta beslut om en affär nästa år.

Danmark går inte in med utvecklingspengar men är redo att lägga en beställning så man kan få leveranser av det nya planet från 2015.

Saab uppger att man lägger in en miljard kronor i den "demonstrator" som nu ska börja byggas.

- I praktiken började vi i går, säger Owe Wagermark.

Det handlar om att bygga om ett existerande Jasplan med helt ny motor, tankar, landningsställ, datasystem och annan utrustning.

Motortillverkaren General Electric går in med egna pengar i projektet liksom General Electrics svenska samarbetspartner Volvo, it-företaget Honeywell, Rockwell Collins, APPH, flygstoltillverkaren Martin-Baker och Danmarks motsvarighet till Saab, försvarsmaterielföretaget Terma som sedan länge samarbetar med Saab om spaningskapsel till Gripen.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt