Daimler och Geely planerar djupare samarbete

2019-02-07 11:51  
Foto: Daimler

När Geely blev största aktieägare i Daimler undrade många vad det skulle leda till. Nu verkar det som att det kinesiska ägandet börjar ha inflytande. Den tyska koncernens chef, Dieter Zetsche, säger att diskussioner om samarbete pågår.

För tio år sedan visste ingen i Europa att Geely fanns och vem Li Shifu var. Nu har den kinesiska företagaren, via sitt holdingbolag, inte bara gjort sig ett namn – han har rejält inflytande inom europeiska fordonsbranschen.

Zhejiang Geely Holdings Co är helägare av Volvo Cars och överraskade många när man på kort tid blev storägare i Volvo AB samt Daimler.

I oktober 2018 annonserade Daimler och Geely att man tillsammans sjösatte ett mobilitetsföretag i Kina. Detta tog många analytiker (och chefer inom Daimler) på sängen, men var ett krav efter att det kinesiska företaget köpte nästan tio procent av Daimler.

Läs mer: Volvos moderbolag satsar på Hyperloop-kopia

Men det verkar inte sluta där.

– Vi har diskussioner om andra ämnen som har en större dimension, sa Dieter Zetsche under en presskonferens, det rapporterar Reuters.

Men det kinesiska ägandet och fördjupat samarbete är något som har oroar hemma i Tyskland. Nyhetsbyrån rapporterar att tyska regeringen överväger att köpa andelar i inhemska företag för att skydda dem mot utländska företag. En industristrategi som inte tillhör vanligheten. Men på den direkta fråga om hur han såg på detta, sa Zetsche:

– Länder som driver en sådan industripolitik tenderar inte att vara konkurrenskraftiga. Vi har inte bett om de här åtgärderna.

Felix Björklund

Mer om: Daimler Geely

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt