Daimler och Bosch lanserar robottaxi 2019

2018-07-12 11:10  

En tysk robottaxitjänst på vägarna redan 2019. Bosch och Daimler storsatsar och meddelar att de kommer testa förarlösa fordon i San Francisco där de ska erbjuda ”shuttle-service på vissa utvalda sträckor”.

Självkörande bilar kommer allt närmare verkligheten. Det menar tyska industrijätten Bosch som tillsammans med Daimler kommer att börja testa en flotta av robottaxis nästa år. I ett uttalande säger de båda företagen att man valt Kalifornien som pilotområde.

2017 avslöjade de två företagen att man samarbetade för att få fram en självkörande bil och målet är inom ett årtionde ha utvecklat ett äkta autonomt fordon som ska klara av att hantera alla upptänkliga trafiksituationer.

Som teknikpartner har man även Nvidia vars ai-plattform Drive Pegasus kommer att användas. Denna ska klara av upp till 320 biljarder uträkningar per sekund.

– Att utveckla automatiserad körning till en nivå som är redo för serieproduktion är som en tiokamp. Det räcker inte med att vara bra på en eller två saker, du måste bemästra alla discipliner. Först då kommer vi lyckas med att få fram självkörande teknik som är säker, säger Stephan Hönle, som ansvarar för automatiserad körning på Bosch.

Läs mer: Biljätten visar upp bränslecellskoncept

Det tyska företagsparet har inte avslöjat vilka fordon man kommer att använda för sin tjänst, hur många bilar det rör sig om eller exakt vilka sensorer man ska ha. Däremot säger man att det kommer att vara en säkerhetsförare med i bilarna. Hur fränt detta känns jämfört med konkurrenterna är diskutabelt

Som exempel har GM sagt att man 2019 ska lansera sin robottaxitjänst med rattlösa bilar och Waymo räknar även de att inom kort ha kommit igång med sin tjänst med förarlösa bilar.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Prevas

Debatt