Daimler köper in sig i Tesla

2009-05-19 14:22  
Tesla roadster

Tyska biltillverkaren Daimler köper tio procent av amerikanska elbilstillverkaren Tesla. Det ger Daimler snabb tillgång till elbilsteknik.

Daimler har sedan tidigare affärsförbindelser med Tesla. För Daimlers lilla stadsbil Smart ska tesla leverera tusen batteripaket för varianten Elektrosmart, som ska rulla på prov i Tyskland och Italien.

Genom köpet i Tesla sprider Daimler riskerna och får in erfarenhet av att bygga elfordon. Daimler bildade tidigare i år ett företag, Deutsche Accumotive, tillsammans med batteritillverkaren Evonik med målet att utveckla och tillverka litium-jonbatterier för bilar. Man samarbetar även med företaget Li-Tec i frågan.

Att Tesla låter Daimler köpa in sig i företaget anses bero på att Tesla behöver kapital. Den eldrivna sportbil företaget har visat upp det senaste året i olika spektakulära sammanhang har en prislapp på över en miljon kronor och säljer i ytterst få exemplar.

Tesla planerar dessutom att lansera en fyradörrars eldriven kupé det närmaste året, och är i behov av pengar för att orka med den lanseringen.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt