Dags för årets bästa stjärnhimmel

2016-08-08 10:07  
Meteorsvärmen Perseiderna över Kalifornien 2015. Foto: All Over Press

Under nätterna 10 - 13 augusti kommer man kunna se flera stjärnfall i minuten.

 

Snart kommer meteorsvärmen Perseiderna åter att kollidera med jordens atmosfär. Under ett par dagar kan man se kraftigt förhöjd aktivitet av stjärnfall  - alltså små stoftkorn, eller rymdskräp, som i hög hastighet krockar med jordens atmosfär och lyser upp när de brinner upp av friktionsvärmen. Under fredagen den 12 når meteorregnet sitt maximum.

– Man kan se ett eller två stjärnfall per minut, men det beror ju lite på var man befinner sig, bäst är en mörk plats utanför staden. I år kommer det vara en måne som lyser upp himlen lite, men det blir inga större problem, säger Peter Linde, docent i astronomi och ordförande i astronomiföreningen Tycho-Brahe-sällskapet.

Man behöver inga hjälpmedel för att titta på meteorsvärmen, vem som helst kan titta på himlen och få en stjärnfallsuppvisning. Förutsatt att det inte är för molnigt. Och enligt SMHI finns det hopp:

– Det kommer ju inte vara ett högtryck som betyder att det är klart hela tiden, men i och med att vi har sommargång på vädret finns det chans för klara himlar på kvällen. Främst i södra Sverige kan det bli en del klara områden, men prognosen är fortfarande osäker, säger Charlotta Eriksson, jourhavande meteorolog.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt