Då skrotar Honda förbränningsmotorn

2021-05-14 15:59  
Journalister med munskydd bevakade presskonferensen i Tokyo. Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

Japanska biltillverkaren Honda siktar på att inte längre sälja fordon med förbränningsmotorer efter år 2040. Omställningen får skjuts av samarbetet med amerikanska biltillverkaren General Motors, säger Hondas vice vd Seiji Kuraishi i samband med presentationen av fjärde kvartalsrapporten i det brutna räkenskapsåret.

Kuraishi säger vidare att Honda har drabbats av den globala bristen på halvledare, och att det har påverkat produktionen av 100 000 fordon under räkenskapsåret.

Honda räknar trots halvledarbristen med att öka försäljningen. Prognosen är att sälja 5 miljoner fordon under innevarande räkenskapsår, jämfört med 4,5 miljoner under det föregående.

Läs mer: Så långt gick elbilarna i verkligheten

Svensk-kinesiska Volvo Cars meddelade i mars att bolaget endast ska sälja elbilar år 2030. Samma år räknar tyska Volkswagengruppen med att 70 procent av försäljningen av koncernens bilmärken i Europa ska vara elektriska fordon, med målet 50 procent i USA och Kina.

Mer om: Honda

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt