Då blir Kias bilar självkörande

2018-01-10 16:14  
Kia Niro EV Concept. Foto: Kia

Redan nästa år kommer Kia sjösätta en storskalig testflotta på allmän väg. Men det dröjer till slutet av 20-talet innan kunder kan köpa självkörande nivå 4-bilar från den koreanska tillverkaren.

Hyundais småsyskon har vuxit upp, och klättrar allt högre på status-stegen – inte minst på vår egen marknad. Enligt 2017 års försäljningsstatistik är Kia nu det tredje största bilmärket i Sverige, efter Volvo och Volkswagen. Man har slagit sig till positionen med en stark design, och nu visar Kia att företaget även har ambitionen att ligga i teknikens framkant.

På CES-mässan i Las Vegas avslöjade den koreanska tillverkaren att man kommer lansera självkörande teknologi på nivå 4 kommersiellt år 2021 – men då bara i vissa utvalda ”smarta” städer. Stora delar av färden ska fordonen klara av att köra utan inblandning eller översyn från människor, men enligt tillverkaren kan föraren behöva ta över ansvaret för vissa aspekter av resan.

Till 2025 hoppas Kia kunna erbjuda teknologin till exempelvis taxiflottor och bilpooler, och först mot slutet av 20-talet kommer man sälja autonoma nivå 4-modeller till vanliga bilköpare. Men en storskalig testflotta ska rulla på allmän väg redan nästa år.

Läs mer: Prognos: 2018 slår elbilen igenom – på riktigt

Tidigare har Kia meddelat att man har för avsikt att släppa 16 elektrifierade fordon till 2025. Inom tidsramen kommer man även arbeta mot att göra bilarna uppkopplade, med målet att det ska gälla samtliga fordon till 2030. När alla modeller kan kommunicera med varandra så kommer teknologin innebära effektivare trafikflöden.

I sin monter på CES visar Kia upp Niro EV Concept. Bilen är inspirerad av standardhybriden, men drivlinan är helelektrisk. Ett 64 kWh stort litiumpolymerbatteri och en 150 kW stark elmotor ger en räckvidd upp till 383 kilometer. Konceptet har dessutom en ny generation HMI (Human-Machine Interface) med nya interaktiva hjälpmedel, och ett avancerat ljussystem med rörlig grafik – ”motion graphic”.

I Las Vegas visar Kia också upp innovativa funktioner och tjänster som ska introduceras i en nära framtid, bildelning, Virtual Reality, uppkoppling och förarassistanssystem. Ett exempel är bildelningstjänsten WiBLE som ska etableras på särskilda marknader och städer i Europa senare under 2018.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

AI Pension

Debatt