Costa Concordia ska bärgas måndag

2013-09-12 15:39  
Costa Concordia ska bärgas efter olyckan i januari 2012. Foto: Scanpix

Om vädret tillåter ska olycksfärjan Costa Concordia rätas upp på måndag för senare bortbogsering.

Vid en presskonferens i Rom i dag meddelade de ansvariga för bärgningen att man planerar aktionen på måndag. Senast klockan 14.00 på söndag ska man avgöra förutsättningarna för en bärgning. Man vill försöka nu innan höststormarna sätter in i början av oktober.

Bärgningen ska göras med en metod som kallas parbuckling. Fartyget rätas upp med kranar och vattenfyllda kassuner på utsidan som motvikt. Vraket kommer till slut att ställas på en uppbyggd sektion. Sedan monteras kassuner även på motsatta sidan som hjälper till att stötta fartyget. Genom att tömma kassunerna fungerar de senare som pontoner.

Det är den största bärgning av ett passagerarfartyg som någonsin genomförts. Costa Concordia på 114.500 ton och 290 meters längd kantrade med 4229 personer ombord den 13 januari 2012, sedan kaptenen beordrat en våghalsig manöver utanför ön Giglio. Costa Concordia gick på ett grund, tog in vatten varefter hon hamnade på den klipphylla där hon legat sedan olycksdagen. 32 personer omkom vid olyckstillfället.

Efter bärgning och säkring av fartyget blir det bogsering för senare skrotning.

Kostnaderna för bärgningsarbetet uppskattas till över 750 miljoner euro, närmare sju miljarder kronor.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt