Continentals nya rena hybridteknik ska förlänga livet på diesel

2018-10-15 08:15  
Foto: Continental

Motorteknik kapabel att kapa både kväveoxid- och koldioxidutsläppen. Nu har Continental visat upp ett system som de menar öppnar upp ett nytt segment med super-rena bilar.

Att bilbranschen håller på att elektrifieras är ingen nyhet. Men det är fortfarande en bra bit kvar till dess att elbilar blir dominerande. Och tyska Continental hävdar att de i väntan på detta har en teknik som verkligen kommer att göra avtryck på utsläppskontot.

Under ett kollokvium i Aachen demonstrerade de hur deras 48-volts hybridteknik minskar utsläppen rejält för både bensin och dieslar.

Läs mer: Biljättar stryper hybrid-försäljningen efter nya reglerna

– Genom att använda Continentals teknikpaket är det möjligt att kombinera reducerat utsläpp med ännu lägre konsumtion, säger Wolfgang Breuer, chef för motorsystem på Continental, i ett uttalande.

Och Continental menar att 48-voltssytemen kan vara det som dieseln behöver för att ha en fortsatt framtid. Diesel har som bekant ett något skamfilat rykte i och med den utsläppsskandal som blossade upp 2015 där Volkswagen hade fifflat med utsläppsvalideringen.

Nu har alltså Continental under verklig körning visat att en dieseldriven bil kan ha ett konstant kväveoxidutsläpp på under 35 mg/km – under hela testcykeln, även vid kallstarter.

– Utrustad med 48-volts hybridsystem så kan dieslar få fördel av sin bränsleeffektivitet. Detta samtidigt som kväveoxidutsläppen är så låga att de till och med håller sig under de gränsvärden som diskuteras i EU-kommissionens nästa, tuffare nivå. Det innebär att bränsleeffektiva dieselmotorer kommer kunna fortsätta bidra till att reducera koldioxidutsläpp, säger Breuer.

Läs mer: Volvo tillåter nya fossilfria bränslet HVO100 – men inte för privatpersoner

Continental anser att de med testet visat att man kan få dieselmotorer att klara både dagens och morgondagens utsläppskrav – även under verkliga förhållanden. I sitt system, som dels byggs kring mildhybridteknik, har man även två SCR-katalysator samt en elektrisk katalysator kopplad till 48-voltssystemet. Det senare är en försäkring för att utsläppskontrollen startar omedelbart.

Förutom ovan nämnda, att man kunde se till att hålla kväveutsläppen under 35 mg/km – innebär systemet även att man minskar koldioxidutsläppet med 10 g/km. Detta i en bil i Golf-klassen.

Läs mer: Porsche meddelar – nu dumpar vi dieseln

Continental har ännu inte sagt när deras system kommer att börja finnas ute i trafik. Men grunden, 48-voltssystemet, sitter bland annat i flera Audi-modeller.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt