Conti testar däck av maskrosgummi

2013-10-14 11:25  

Bildäck tillverkade av gummi från maskrosor. Continental bygger en pilotanläggning för att utvinna latex ur detta ogräs.

Tillsammans med forskare från Fraunhoferinstitutet för molekylärbiologi bygger Continental nu en pilotanläggning för att optimera utvinningen av latex från maskrosor så att materialet blir användbart i storskalig produktion av bildäck.

I likhet med andra studier, och kunskap som daterar sig bakåt i tiden till 1930-talets Sovjetunion, riktar man särskilt in sig på studier av den ryska maskrosen Taraxacum kok-saghyz, vars vita latexsaft är speciellt lämpad för storskalig produktion.

Avsikten är att göra sig oberoende av latex från gummiträd, där man i krissituationer kan bli utan råvaran. Under andra världskriget gjordes försök med gummiframställning av rysk maskros även i Sverige.

Fördelen med maskrosor, förutom att de kan odlas på nordliga breddgrader, är att växten ger avkastning redan första året. Maskrosor är även motståndskraftiga mot skadeinsekter.

De första däcken tillverkade av maskroslatex ska inom de närmaste åren börja rulla på vägarna. Råvaran har enligt forskarna samma kvalitet som den kautschuk som vanligtvis importeras från subtropiska länder.

Pilotanläggningen i tyska Münster ska få en kapacitet på flera ton latex per år.

Håkan Abrahamson

Mer om: Bildäck Latex

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt