Chockhöjde sina egna arvoden när Saab blödde

2011-08-18 07:39  

I maj stod Saab-fabriken stilla. Då chockhöjdes styrelsearvodena i moderbolaget innan alla utom ordföranden hoppade av. Och nu kommer fogden.

I går avslöjade TV4 Nyheterna att styrelsen i Saab Automobile chockhöjde sina styrelsearvoden trots att bolaget egentligen inte hade några pengar.

Höjningen av arvoden skedde i samband med den extrainkallade bolagsstämman den 19 maj.

Mest höjdes ordförande Hans Hugenholtz arvode. Från 147 000 kronor till 932 000 kronor, det vill säga med 633 procent.

Höjningen motiveras då han inte fått höjt arvode sedan 2004 samt att arbetsbördan ökat.

Enligt TV4 är sportbilsfantasten Hans Hugenholtz, vars egentliga expertis ligger i fastighetsbranschen nu ensam i styrelsen för Saabs moderbolag Swedish Automobile. De andra två ledamöterna affärsmannen Pieter Heerema och riskkapitalisten Alexander Roepers upges ha lämnat.

Reglerna för personligt ansvar är hårda då ett bolag hamnar på obestånd och inte vidtar nödvändiga åtgärder. Att de två lämnar får ses som en flykt från risk.

Även i bolagets dotterbolag Saab Automobile har samtliga styrelseledamöter hoppat av förutom dess ordförande, Victor Muller.

I går inledde Kronofogden processen med att utmäta tillgångar hos Saab. I ett första skede är det skulder på 370 000 kronor från Kongsberg Autmotive och från Infotiv som ska utmätas.

Jonas Melzer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt