Chevrolets framtidsbil kör själv om föraren somnar

2015-04-22 10:19  

Chevrolet FNR gör debut på bilmässan i Shanghai, en eldriven konceptbil som tar över ratten om föraren somnar.

För att markera tio års närvaro på den kinesiska marknaden gör GM en stor satsning på märket Chevrolet vid årets bilmässa i Shanghai, den viktigaste i Kina.

Med målet att sälja en miljon Chevrolet i landet 2020 visar GM en framtidsbil som utvecklats tillsammans med kinesiska Saic Motor. Den har fått namnet Chevrolet FNR (Find New Roads).

Det är en futuristisk elbil som drivs med motorer monterade i hjulen och som laddas trådlöst. Laser används i strålkastare och bakljus, dörrarna är av drakvingemodell.

Bilen är enligt GM utrustad med intelligent teknik som man annars bara hittar i science fictionfilmer. Dit hör sensorer och radar som kartlägger omgivningen för att när som helst kunna växla från manuell till automatisk körning.

Vid autonom körning kan framstolarna vridas 180 grader så att de åkande kan sitta mitt emot de åkande i baksätet. Med geststyrning kan föraren enkelt ta över körningen från automatiken.

Skulle de biometriska sensorerna upptäcka att föraren är trött och ouppmärksam kan bilen själv ta över körningen.

GM sålde förra året mer än 3,5 miljoner bilar i Kina, där man har elva samarbetspartner och två helägda dotterbolag. Bilar säljs under varumärkena Baojun, Buick, Cadillac, Chevrolet, Jiefang och Wuling.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt