Car2car effektivast för snålkörning

2010-03-19 14:20  
Bil och trafikljus pratar med varandra Foto: Siemens

Bilar som kommunicerar med varandra, med vägskyltar och med trafikljus kan bli de energisnålaste på vägarna.

För att nå så effektivt energiutnyttjande som möjligt med främst eldrivna bilar och hybrider testar exempelvis BMW i Palo Alto och Siemens kommunikationssystem både mellan bilar (Car2car) och med utrustning utmed vägen (car2infrastructure).

En teknik som testas är en wlan-baserad kommunikationsmetod. Med tekniken kommunicerar bilen med utrustning vid ett trafikljus så att motorns start-stoppfunktion kan optimeras, liksom bromsenergiåterföringen.

Där motorn i dagens start-stoppsystem automatiskt slår av när föraren stannar vid rött ljus och kopplar ur, så kan det intelligenta trafiksystemet berätta för bilen att det blir grönt ljus inom några sekunder, och att det då kanske är effektivare att låta förbränningsmotorn gå på tomgång än att dra igång startmotorn för omstart.

Bilar som kommunicerar med varandra kan utbyta information om halka, köer och andra trafiksvårigheter längre fram längs färdrutten.

Arbetet i kommunikationsgruppen syftar till att få fram en standard så att bilar oavsett fabrikat ska kunna kommunicera med varandra. I Siemens utvecklingsprogram finns tekniska lösningar både för bilar och för fasta anläggningar.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt