Bygger stad – med enbart autonoma bilar

2017-05-12 08:59  
Foto: Business Korea

I höst får Sydkorea en helt ny stad. Men K-City är inte någon vanlig ort, nej det är världens största testbädd för autonoma bilar. Nu ska biltillverkare få ännu större möjligheter att utveckla sin teknik.

I november i fjol gav Sydkorea tillstånd till tester med självkörande bilar. Men tydligt är att landets regering vill skynda på utvecklingen av tekniken. Därför kommer man redan i oktober öppna en helt ny stad som biltillverkarnas och teknikföretagens robotbilar ska få förlusta sig i. Det rapporterar Business Korea.

Staden, K-City, har en yta på 36 hektar, vilket kanske inte är i närheten av storleken på Seoul – men tillräckligt stort för att kunna ge en varierad miljö. Här kommer det finnas expressvägar, bussfiler och zoner för autonom parkering. Totalt räknar man med att investera elva miljarder won, motsvarande 86 miljoner kronor.

I höst öppnar staden, men först i början av 2018 kommer alla delar vara fullt operativa. Fördelen är att alla typer av företag kommer få husera i K-City – även sådana som inte licensierats för tester i verklig trafik.

Läs mer:

Läs mer: Racet mot första autonoma fordonet

Mycket positivt har sagts om K-City, men Business Korea lyfter fram att det även finns en kritik. Många experter har pekat ut att den nya staden borde ha plattformar för att samla in och dela data. Dels åt de som utvecklar undersystem till självkörande bilar, men även data som kan användas för exempelvis stadsplanering, Vidare råder experterna regeringen att göra området tillgängligt för alla typer av företag – inte enbart de störa bil- och teknikkonglomeraten.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt