Bussen rensar luften under färden

2008-10-09 10:47  
Kanske på gatorna 2050

En buss som renar luften medan den kör längs gatorna, drivs av elmotorer och tar solceller till hjälp för att få energi till luftkonditioneringen. Det kan bli verklighet i framtiden.

Än finns den inte i verkligheten, men väl i datorns virtuella värld. Gabriel Wartofsky, student vid the Art Center College of Design in Pasadena i Kalifornien, och några studiekamrater tog fram konceptet för en tävling där staden Santa Monica ville få idéer om hur en buss kan se ut år 2050.

Resultatet är bussen Icon, uppbyggd av kompositmaterial som tillverkats av material från återvunnen koldioxid . För att bryta ner marknära ozon ska delar av bussen vara belagda med titandioxid.

Solceller på taket ger el till belysning och luftkonditionering. Den senare får hjälp av plattor på bussens tak ska kunna skifta färg mellan vitt och svart, så att de antingen reflekterar bort solljuset, eller absorberar det. Allt beroende på yttertemperaturen.

Bussen korades som en av tre vinnare, och ska nu visas upp för busstillverkare och kollektivtrafikbranschen för att inspirera till nytänkande.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt