Bussen kör över bilkön

2010-08-09 14:45  
1400 passagerare rymmer bussen som har en frigång på fyra meter. Foto: China Hush

Bussen som inte behöver fastna i rusningstrafiken planeras nu i Kina. Fyra meter över marken susar resenärerna fram över biltaken.

Kinas storstäder korkas igen av bilköer som rör sig i snigelfart. Ett sätt att komma förbi dessa köer är att helt enkelt köra över bilarna.

Shenzhen Hashi Future Parking Equipment har utvecklat en lösning som kan liknas vid en jättelik buss som placeras på benen av en bockkran, och sedan antingen på räls eller med vanliga hjul och autopilot rullar fram längs de igenproppade infartslederna.

Enligt konstruktörerna blir kostnaden för att anlägga en sådan busslinje en tiondel av vad det kostar att bygga tunnelbana.

Enligt planerna ska superkondensatorer på bussen laddas med solenergi vid hållplatserna varefter bussen kör till nästa hållplats med eldrift.

En buss rymmer 1400 passagerare som kliver in genom sidodörrar från perronger på flera meters höjd över marken.

Skulle en olycka inträffa kan passagerarna evakueras med uppblåsbara ramper liknande de system som utvecklats för flyget.

Se video på Youtube

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt