Brittiskt intresse för japanskt ubåtsjaktplan

2015-07-15 11:06  
Kawasaki P1 är specialbyggt för ubåtsjaktuppgifter. Foto: Kawasaki

Brittiska försvaret visar intresse för att köpa ett nytt japanskt flygplan för ubåtsjakt efter de försämrade relationerna mellan öst och väst.

Enligt tidningen Nikkei visar det brittiska försvarsdepartementet intresse för det nya japanska ubåtsjaktsplanet Kawasaki P-1. Det är ett jetdrivet fyrmotorigt plan som togs i bruk i Japan för två år sedan, och som landet planerar att köpa omkring 70 exemplar av, speciellt för bevakning av farvattnen mot Kina.

Enligt Nikkei vill britterna för första gången sedan det kalla kriget slutade, åter bygga upp sin förmåga till ubåtsspaning från luften sedan ryska ubåtsaktiviteter ökat såväl kring Storbritannien som kring de nordiska länderna.

Planet är utrustat med avancerad radarutrustning från Toshiba och sonar från Nec och ir-utrustning för detektering av ubåtar. Beväpningen kan utgöras av bomber, missiler, minor, torpeder förutom sonarbojar.

Maxfarten anges till strax under 1000 km/h och räckvidden till 8000 km. Planet är 38 meter långt, spännvidden 35,4 och startvikten 79700 kg. Prislappen per plan uppgår till omkring 1,3 miljarder kronor.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt