Brittiska flottan hämtar vulkanflyktingar

2010-04-19 09:48  

Brittiska regeringen tänker använda sin mäktiga flotta för undsätta sina strandsatta medborgare. Precis som i stora delar av Europas länder är  mängder av britter fast i fjärran länder efter isländska vulkanen Eyjafjallajökuls utbrott.

Premiärminister Gordon Brown planerar att använda den anrika flottan för att hämta hem britter, som först flygs till ett europeiskt land med öppet luftrum.

En tänkbar landningsplats är Spanien, som tack vare sitt sydliga läge är i princip opåverkat av askmolnet. Britterna, främst dem som i dag är i ofrivillig exil i Afrika och Nordamerika, ska kunna flyga till Spanien och därifrån skeppas med örlogsfartyg hem till sitt  örike, rapporterar bland annat the Independent.

Gordon Brown diskuterade planen i går med sin spanske premiärministerkollega Jose Luis Zapatero.

Om den Dunkirk-liknande planen sätts i verket hänger samman med hur långt flygförbudet blir. I morse öppnade bland annat svenska Arlanda och Landvetter. Det brittiska luftrummet rapporteras fortfarande vara stängt och väntas inte öppnas under måndagen.

Erik Wahlin

Mer om: Vulkanaska Vulkan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt