Brittisk snabbtågsaffär rullar igen

2011-03-03 11:06  
Hitachis tåg på brittisk räls Foto: Agility Trains

Efter att ha stått still i ett år har upphandlingen av snabbtåg till det brittiska järnvägsnätet startat igen.

Upphandlingen av tåg till Intercity Express Programme utmynnade i februari 2009 i att Agility Trains med Hitachi i spetsen utsågs till bästa kandidat. Två andra konsortier med Alstom i det ena och Bombardier - Siemens i det andra förlorade.

Beställningen handlade om 1400 rälsfordon till ett värde av 77 miljarder kronor. Men ett år senare drog regeringen i nödbromsen för att spara offentliga utgifter.

Nu har dock dörren öppnats för en nedbantad beställning, och Agility Trains får chansen att leverera 500 fordon till ett värde av 46 miljarder kronor.

Hitachi har lovat att bygga en sammansättningsfabrik i grevskapet Durham där 500 personer ska sysselsättas med tågbyggande.

Tågen som Hitachi har offererat är tio vagnar långa och har en maxhastighet på 200 km/h. Som alternativ finns en version för toppfarten 225 km/h. Motoreffekten ligger på 4 MW.

Snabbtågen ska förbinda London med ett flertal större brittiska städer.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt