Brittisk atomubåt till skrot i Ryssland

2008-06-16 15:49  
Ubåtsvarvet Zvezdochka vid Barents hav

Ryska varvet Zvezdochka i Severodvinsk har erbjudit sig att skrota de brittiska atomubåtar som fallit för åldersstrecket. Vid varvet skrotas idag gamla atomubåtar från Sovjettiden.

För närvarande har Storbritannien elva atomdrivna krigsfartyg som inte längre är i tjänst. Eftersom landet inte har kapacitet att ta hand om de radioaktiva delarna måste fartygen hållas i sådant skick att de är sjövärdiga.

Enligt nyhetstjänsten Ria Novosti skulle det vara möjligt för det ryska varvet att ta hand om utländska skrotuppdrag om fyra år. Just nu är varvet överhopat med uppdrag och har kapacitet att skrota två ubåtar om året.

Men kapaciteten ska höjas och även andra länder som exempelvis Frankrike har hört sig för om Ryssland kan ta hand om uttjänta franska ubåtar.

Varvet skär loss reaktordelen och två angränsande sektioner, förseglar dem hermetiskt och tar dem till en permanent förvaringsplats utanför Ryssland, säger en källa vid varvet till Ria Novosti.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt