Brist på tåg i Sverige

2010-04-22 14:42  
Tommy Jonsson

Även om  SJs monopol på tågtrafik har brutits i dag, råder det stor brist på tåg i Sverige. Det uppger Tommy Jonsson, på Trafikverket.

Regeringen beslutade i dag att bryta SJs monopol att köra tågtrafik på viktiga sträckor som Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö.

Syftet är att snabbt öka möjligheterna för persontransporter  i flygkaosets spår.

Men järnvägsföretagen står inte på kö.

—Det stora problemet är att det saknas tågsätt i Sverige, säger Tommy Jonsson, chef för verksamhetsområdet Trafik/Järnväg på Trafikverket.

Ändå bedömer han inte att regeringens beslut att bryta upp SJs monopol i dag kan bli en papperstiger.

—Nej, järnvägsföretagen kan gå ned i Europa och ta reda på vad som finns att leasa,  att hyra när det gäller lok och tågsätt, säger Tommy Jonsson.

SJ kör i nuläget med alla tåg de har tillgång till, vilken bankapacitet finns över för andra bolag?

—Visst är det fullbokat dagtid men det finns ledig tid på kvällar och morgonar. Medan det under nätterna körs godståg, säger Tommy Jonsson.

De mest intressanta sträckorna för nya järnvägsföretagen att satsa på, bedömer han, blir sträckorna mellan Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö.

Men även linjen Stockholm-Gävle-Sundvall lär bli attraktiv att ta sig in på, anser han.

Mer om: Tåg SJ

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt