Bråk när EU granskar "dieselgate"

2016-03-02 09:50  
Fredrik Federly, europaparlamentariker för C. Foto: Centerpartiet

Det blev bråk direkt när EU-kommittén som ska granska Volkswagens utsläppsskandal möttes för första gången.

Den konservativa gruppen gjorde klart att man inte vill ha en häxprocess mot den europeiska bilindustrin.

– Det orsakade så klart rabalder i bänkarna eftersom inte någon vill skapa en häxprocess. De vi ska ta reda på är vad som har hänt och vad man visste på politisk nivå, alltså i kommissionen, säger EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) som är den ende svenske representanten i kommittén.

– Men när ledaren för den största partigruppen (konservativa EPP) i intervjuer efter vårt möte använder ordet häxprocesser så sätter det tonen för den gruppens arbete under kommande året, fortsätter han.

Kommittén har redan träffat ledningen för den amerikanska miljömyndigheten EPA som avslöjade Volkswagens fusk. Men vid sidan av granskningen av den delen av skandalen finns även en politisk dimension.

Det finns uppgifter om att den då industriansvarige kommissionären Antonio Tajani redan 2012 fått information om fusket, enligt Federley.

– En grupp inom EPP vill skydda honom, en annan grupp vill skydda bilindustrin, konstaterar han.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt