Bosch leder patentligan för självkörande fordon

2017-09-05 13:41  
Det pågår en intensiv kamp mellan teknikbolagen i jakten på att utveckla självkörande bilar. Här syns vad som behövs för att göra en Audi A7 delvis självkörande. Foto: Johan Kristensson

En komponenttillverkare har ansökt om överlägset flest patent inom teknik för självkörande bilar.

Tyska Cologne institute for economic research har sammanställt hur många patent rörande teknik för självkörande bilar som företag lämnat in mellan 2010 och juli 2017. Institutet har funnit totalt 5 839 patentansökningar över hela världen, rapporterar Business Insider.

Intressant nog är det den tyska bilkomponenttillverkaren Bosch som har överlägset flest patentansökningar, 958 stycken. Det är närapå dubbelt så många som tvåan Audi med 516 stycken.

Bosch tycks anse att vägen mot självkörande bilar går genom samarbete. Sedan början av året har företaget slagit sig ihop med Mercedec-Benz för att utveckla teknik för självkörande bilar i stadsmiljö, med bland annat kinesiska sökjätten Baidu för utveckling av kartprogramvara, med Nvidia kring processorer och med Tomtom kring radarsensorer.

På tredje plats kommer Continental med 439 patent. Företaget är mest känt för sin däcktillverkning men är även en stor leverantör av fordonselektronik och säkerhetsteknik.

Läs mer: Continental återuppfinner hjulet för att passa elbilen.

Tyska bolag dominerar i toppen och intar sex av tio platser.

Hur många patentansökningar ett företag har lämnat in inom en viss teknik säger givetvis inte allt om hur det står sig i konkurrensen, men kan ändå ge en fingervisning. Vissa bolag har också valt en annan angreppsvinkel, som kinesiska sökjätten Baidu som beslutat sig för att dela sin teknik med omvärlden.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt