Borgmästare får rätt förbjuda gamla dieselbilar

2016-04-11 15:41  
Foto: Alamy

Som ett eko från höstens dieselskandal runt Volkswagen ska borgmästare i tyska städer få möjlighet att förbjuda gamla dieselbilar.

Regeringen Merkel vill ta bort oklarheter i miljölagstiftningen som har fått borgmästare och stadsfullmäktige i tyska städer att tveka kring möjligheten att stoppa äldre dieselfordon som släpper ut stora mängder NOx.

Enligt Bloomberg news ska det bli möjligt att förbjuda bilar som inte klarar EU norm 6, som tolererar max 80 gram NOx per kilometer och som är ett obligatoriskt krav för dieselbilar registrerade från 2015.

Kraven på att bli hårdare i synen på dieselutsläppen har blivit mer högljudda sedan fusket med Volkswagens avgasvärden blev offentligt i september förra året.

Nära hälften av de tre miljoner nya bilar som säljs i Tyskland varje år är dieselbilar. Endast en tredjedel av landets existerande dieselfordon klarar de senaste hårda kraven, rapporterar Bloomberg.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Håkan Abrahamson

Mer om: Dieselbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt