Fordon

Boka tåg lika lätt som flyg

Biljettköpet ska bli enklare. Foto: Stefan Nilsson, SJ
Biljettköpet ska bli enklare. Foto: Stefan Nilsson, SJ

Det ska bli lika enkelt att boka internationella tågresor som flygresor, kräver EU i ett nytt direktiv.

Publicerad

- Om vi ska få människor att välja tåg i stället för flyg måste biljettsystemen och tidtabellerna mellan olika länder bli lika lätthanterliga som flygbokningen, säger Siim Kallas, ansvarig för transportfrågor inom EU-kommissionen.

Idag är respektive länders järnvägssystem mycket individuella. Det gäller inte minst biljettbokningssystem och tidtabeller. Jämfört med bokningssystemen för flyget, med det centrala systemet Amadeus, framstår järnvägsbokningarna som gammalmodiga.

Men EU vill med Telematics Applications for Passenger Services tvinga fram en standardisering av data när det gäller tidtabeller och bokningsmöjligheter.

De olika ländernas järnvägsoperatörer måste öppna information om tågtyper, ankomster och avgångar, hur många lediga platser som finns, information om hur reskostnader beräknas.

Under nästa år ska EU ge anvisningar om hur järnvägsbolag och biljettförsäljningsställen ska kunna anpassa sina dataflöden till EU-standard, så att uppgifterna kan användas gemensamt inom hela EU.

På så vis ska grunden läggas för nya möjligheter för EU-medborgarna att planera och beställa järnvägsresor genom hela unionen.