Boeings stora drönare dyker till 3000 meter

2016-03-11 14:27  
Echo Voyager kan manövrera själv i upp till ett halvår. Den dyker till 3000 meters djup. Foto: Boeing

Boeing lanserar en stor obemannad undervattensfarkost som kan dyka till 3000 meters djup och navigera själv i flera månader.

Den drygt 15 meter långa undervattensdrönaren kallas Echo Voyager och har utvecklats vid Boeings avdelning Defence, Space and Security i St. Louis.

Den väger 50 ton och kan färdas med en hastighet av åtta knop ned till djup på omkring 3000 meter.

Farkosten navigerar själv och drivs med ett diesel-elektriskt hybridmaskineri. Echo Voyager behöver inget särskilt moderfartyg utan kan ge sig ut på uppdrag från en hamn och sedan själv återvända till hemmahamnen.

Uppdragen kan vara upp till sex månader och kan gälla allt från bevakningsuppgifter, kontroll av oljeutsläpp eller att söka efter försvunna fartyg eller flygplan. Under uppdraget kan Echo Voyager gå upp till ytan för att sända information till uppdragsgivaren.

Tack vare att farkosten är obemannad blir den dagliga driftskostnaden mycket låg jämfört med bemannade bevakningsuppdrag. Echo Voyager är den största i en serie obemannade undervattensfarkoster som inleddes med Echo Ranger som lanserades 2002, men som behöver assistans av ett moderfartyg exempelvis vid bränslepåfyllning.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt