Boeings drönare kan lyfta över 200 kilo

2018-01-16 14:17  
Foto: Boeing

Drönare innefattar allt från militära vapen för miljoner – till leksaker för under tusenlappen. Och nu har Boeing visat en ”lastdrönare” som klarar av att lyfta rejäla vikter.

Att filma med drönare har blivit populärt och numera används de fjärrstyrda flygarna i stor utsträckning istället för helikoptrar vid olika evenemang. De flesta drönare är dock begränsade i att de inte klarar större vikter. Men snart kan det bli ändring på det – Boeing har nu avslöjat en prototyp som kan bära rejält mycket mer än en kamera.

Drönaren, som själv är bra mycket större än de man köper för hemmabruk, väger in på strax under 340 kilo. Den är 4,5 meter lång, 5,5 meter bred och 1,2 meter hög. För att ta sig upp från marken har den åtta propellrar.

Läs mer: Se när drönarsvärmar bildar mönster över Las Vegas

Nu har tillverkaren testat prototypen – och med sig på resan ska den kunna bära frakt på 225 kilo.

– Den här flygande fraktfarkosten representerar ytterligare ett stort steg i vår evtol-strategi. Vi har en möjlighet att på allvar förändra luftresor och transport, och vi kommer att se tillbaka på den här dagen som ett avgörande steg på den resan, säger Boeings teknikchef, Greg Hyslop, i ett pressmeddelande.

Boeing har inte avslöjat detaljer som räckvidd, hastighet eller dylikt – men berättar att prototypens design och bygge tog tre månader. Om vi kommer att få se just den här drönaren i produktion är inget som företaget i dag vill avslöja, men farkosten kommer vara en viktig testplattform för framtida fraktdrönare.

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Prevas

Debatt