Fordon

Boeingplan nära störta – dag före dödskrasch

Så här såg det ut på Flightradar den 8 mars. De gula symbolerna visar alla Boeing 737 Max 8 plan i luften för tillfället. Foto: Flightradar

Ett Boeing Max 8 fick problem under en flygning men räddades från att störta av en ledig pilot. Nästa dag fick planet samma problem och kraschade, skriver Bloomberg.

Piloterna ombord på Lionairplanet Boeing 737 Max 8 försökte förtvivlat förstå varför planet dök nedåt och hur de kunde stoppa det. Men tiden rann ut och planet störtade i vattnet i Indonesien förra hösten. Det framkommer av en ljudinspelning som personer med insyn i utredningen av kraschen tagit del av, rapporterar Reuters.

Dagen före kraschen, som tog 189 människors liv, uppstod ett liknande problem, skriver tidningen Bloomberg och hänvisar också till källor i utredningen av kraschen. En tredje pilot, som flög med planet i cockpit, lyckades instruera de andra i besättningen hur de skulle göra för att få kontroll över planet igen. Dagen efter, när det kraschade, var det en ny besättning med andra piloter ombord på planet.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här