Boeingplan nära störta – dag före dödskrasch

2019-03-20 09:26  
Så här såg det ut på Flightradar den 8 mars. De gula symbolerna visar alla Boeing 737 Max 8 plan i luften för tillfället. Foto: Flightradar

Ett Boeing Max 8 fick problem under en flygning men räddades från att störta av en ledig pilot. Nästa dag fick planet samma problem och kraschade, skriver Bloomberg.

Piloterna ombord på Lionairplanet Boeing 737 Max 8 försökte förtvivlat förstå varför planet dök nedåt och hur de kunde stoppa det. Men tiden rann ut och planet störtade i vattnet i Indonesien förra hösten. Det framkommer av en ljudinspelning som personer med insyn i utredningen av kraschen tagit del av, rapporterar Reuters.

Dagen före kraschen, som tog 189 människors liv, uppstod ett liknande problem, skriver tidningen Bloomberg och hänvisar också till källor i utredningen av kraschen. En tredje pilot, som flög med planet i cockpit, lyckades instruera de andra i besättningen hur de skulle göra för att få kontroll över planet igen. Dagen efter, när det kraschade, var det en ny besättning med andra piloter ombord på planet.

Läs mer: Boeing möblerar om efter olyckorna

Fem månader senare, i mars i år, störtade ett plan av samma modell på väg från Etiopien till Kenya. 157 personer omkom.

– Tydliga likheter har noterats mellan Ethiopian Air Flight 302 och Indonesian Lion Air Flight 610, som kommer att bli föremål för ytterligare granskning under utredningen, säger Etiopiens transportminister Dagmawit Moges efter att tagit del av information från det etiopiska planets svarta låda.

Båda planen dök plötsligt nedåt före kraschen och planmodellen har stoppats i nästan hela världen efter olyckorna.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt