Boeing vill återvinna flygkompositer

2011-10-26 15:46  

Kolfiberkompositer som används i flygplan ska återanvändas när planen skrotas är målet för ett forskningsprojekt som finansieras av Boeing.

Med 1 miljon dollar om året under de närmaste tre åren ska Boeing stödja ett forskningsprojekt vid universitetet i Nottingham i Storbritannien med målet att kunna återanvända kolfiberkompositer från skrotade flygplan.

Hittills har det inte funnits metoder att återanvända dessa kompositer, utan de har sålt som fyllnadsmassor när gamla flygplan demonterats.

Men i takt med att allt fler komponenter i ett flygplan tillverkas av kolfiberkompositer vill Boeing hitta användningsområden för dem även i nya plan.

Det handlar om icke bärande strukturer som flygplansinredningar, eller för verktyg som används vid flygplanstillverkningen.

Universitetet i Nottingham har under tio år utvecklat metoder för att återvinna kolfibermaterial och hitta nya användningsområden för dessa.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt