Boeing: Vi hinner före Musk till Mars

2017-12-11 11:21  
Foto: Twitter, TT / AP Photo / Francois Mori

Boeings vd hävdade nyligen att de kommer att slå Elon Musk i rymdracet till Mars. Musks kaxiga svar? Do it - ”Gör det”.

Det var i en intervju med tv-kanalen CNCB i förra veckan som Dennis Muilenburg, vd för Boeing, stack ut hakan, och hävdade att hans företag kommer att bli det första att ta människor till den röda planeten.

”Så småningom kommer vi att resa till mars, och jag är övertygad om att den första personen som sätter foten på planeten kommer att ha resa dit med en Boeing-raket”.

Tv-intervjun plockades sedan upp av affärstidningen Fortune, som skrev en artikel med den minst sagt klickvänliga ”Boeings vd: Vi kommer att slå Musk i racet till Mars”.

När Fortune skickade ut en länk till artikeln via Twitter, reagerade Musk blixsnabbt. Hans respons till Boeing: Do it - fritt översatt till ”gör det” på svenska.

Boeing var inte sena med att svara på smashen från Musk. Game on! - ”spelet har börjat”, skrev flygjätten kort därefter.

I september avslöjade Elon Musk nya detaljer kring hur Space X ska kunna ta sig till Mars. Resorna ska inte göras med bärraketerna Falcon 9 eller Falcon Heavy. I stället ska en ny typ av raket användas, kallade BFR, "Big Fucking Rocket".

Planen är att genomföra de två första obemannade resorna till Mars om fem år. Då ska BFR-raketer användas för att transportera utrustning till planeten. Två år senare, 2024, ska de första bemannande resorna äga rum, hävdar Musk.

Läs mer:

Läs mer: Elon Musk vill använda rymdraketer för resor runt jordklotet

Boeing å sin sida samarbetar med Nasa för att utveckla en ny raket som förväntas vara redo för uppskjutning i början av 2020-talet.

Men Space X och Boeing är inte ensamma i racet till Mars. I september gick den amerikanska försvarsjätten Lockheed Martin ut med sina planer på att både bygga en kommandomodul till Nasas rymdfarkost Orion, samt ett slags basläger för människor som kan användas på Mars.

Kalle Wiklund

Mer om: Boeing Elon Musk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt