Boeing planerar luftskepp

2008-07-10 10:50  

Flygplanstillverkaren Boeing planerar att tillverka luftskepp för lasttransporter i otillgängliga områden.

Boeing och kanadensiska Sky Hook planerar att tillsammasn bilda företaget Boeing Sky Hook för att tillverka luftskeppet JHL-40.

Det är ett luftskepp som fylls med helium. Gasen lyfter luftskeppet, men lyftkraften för godset, 40 ton, står fyra motordrivna rotorer för. Gogset hänger i en sele under skeppet

Luftskeppet kan flyga med sin last 320 km långa sträckor mellan bränslepåfyllningarna.

Enligt de båda företagen finns det stor efterfrågan på transporter i otillgängliga områden som urskogar eller arktiska regioner.

Man hoppas kunna presentera två prototyper 2012 och väntar på att luftfartsmyndigheter i USA och Kanada ger tillstånd till farkosterna.

I Europa gick ett liknande projekt omkull 2002, då företaget Cargolifter gick i konkurs. Man hade planer på luftskepp som kunde lyfta upp till 160 ton. En gigantisk hangar byggdes utanför Berlin, men av luftskeppstransporterna blev det inget.

De stora luftskeppens tid var på 1920- och 30-talen, då Zeppelinarna gjorde flygningar över hela världen. Explosionen i luftskeppet Hindenburg blev slutet för luftskeppsepoken.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt