Boeing hittar turbulens med kamera

2011-01-24 09:53  

Är planet på väg in i farlig turbulens? Boeings nya innovation varnar piloten med hjälp av en kamera med teleobjektiv och bildbehandling.

Oväntad turbulens kan skada passagerare som inte knäppt fast säkerhetsbältet, och vara rejält obehagligt för alla andra.

Nu har flygjätten Boeing lämnat in en patentansökan som beskriver ett helt nytt sätt att i god tid varna piloter för klarluftsturbulens, en vanlig typ av turbulens som är svår att upptäcka med dagens metoder. Innovationen, som blev offentlig 20 januari, bygger på en kamera med teleobjektiv samt bildbehandling.

Kameran sitter riktad rakt fram i planets nos och tar upprepade bilder på horisonten eller på någon välkänd vy. Avancerade signalbehandlingsalgoritmer jämför bilderna med varandra eller med tidigare lagrade bilder över scenen.

På så vis kan man upptäcka när ljusets refraktion förändras, vilket kan skvallra om turbulens. Orsaken är att luftfuktighet, temperatur och trycket kan variera mellan det turbulenta området och den omgivande luften.

Enligt Boeing klarar tekniken att uppskatta turbulensens styrka såväl som avståndet dit, och piloten får därmed en chans att väja undan. Systemet skulle kunna kompletteras med en ir-kamera för att även fungera nattetid.

Klarluftsturbulens, CAT, kan bildas i gränsskiktet mellan luftströmmar som rör sig i olika hastighet och riktningar eller när luftströmmar ändrar hastighet och riktning.

Andra typer av turbulens är mekanisk turbulens, som kan bildas när vinden blåser över höga berg och pressar luftmassor uppåt samt termisk turbulens, som bildas när varm luft börjar stiga från solvarm mark, kyls ner och bildar moln.

Läs patentansökan här

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt