Bob Lutz förklarar varför GM gick i konkurs

2010-05-26 15:54  

Fokus på pengar i stället för produkter, komplicerad omställning till bränslesnåla fordon och skenande sjukvårdskostnader. Det var orsakerna till att General Motors gick i konkurs, enligt avgående produktchefen Bob Lutz.

I sitt avgångstal i förra veckan tog Lutz bladet från munnen och kritiserade General Motors gamla ledning. Den ska ha koncentrerat sig på kassaflödet och inte på bilar. Bilarna sågs bara nästan som ett nödvändigt ont för att tjäna pengar, menar han.

-Det är som om en restaurang skulle säga ”vi bryr oss inte om maten – bara om pengarna”, förklarade Lutz.

Han pekade också ut två andra orsaker till GMs olösliga problem. Dels att nya krav på lägre bränsleförbrukning krävde en omställning till mindre bilar som GM inte mäktade med. De japanska konkurrenterna behövde inte göra den omställningen eftersom man redan tillverkade småbilar, förklarade Lutz.

Ytterligare lik i lasten i den gamla GM-skutan var avtalet med fackföreningarna där GM tog hand om de anställdas och före detta anställdas sjukvårdskostnader i utbyte mot något lägre löneökningar.

När avtalet slöts trodde man att kostnaderna för sjuk- och hälsovård inte skulle stiga särskilt mycket. I själva verket steg de med 11 procent årligen.

Men nu, menar Lutz, är GM på rätt väg igen med fokus på bilarna. Bygger man bara bättre bilar än konkurrenterna kommer det att gå bra för företaget.

Norbert Andersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt