BMW stoppar prov med vätgas

2009-12-07 11:40  
Sprängskiss av BMWs vätgasbil

Efter flera års prov med vätgasdrivna bilar lägger BMW ner försöken. Vätgas är inget framtidsalternativ anser företaget.

I en intervju i tidningen Handelsblatt säger den tyska biltillverkarens utvecklingschef Klaus Draeger att det inte blir några fler testbilar för vätgas från BMW.

En orsak till att man avbryter utvecklingen av vätgasdrift är att företaget måste spara pengar. I valet mellan olika framtida alternativ till bensinmotorn framstår idag eldrift och elhybridlösningar som en framkomligare väg.

Tidigare har även Volkswagen gjort klart att man inte längre tror på vätgas, varken som bränsle i konventionella förbränningsmotorer eller för bränslecelldrift.

Till tidningen säger Engelbert Wimmer vid konsultföretaget PA Consulting att vätgas är en återvändsgränd. Infrastrukturen saknas, och metoderna att framställa och lagra vätgasen är ineffektiva.

Även priset på bränsleceller anförs som en negativ faktor som inte kommer att finna en lösning inom överskådlig tid.

Av de tyska biltillverkare som ännu tror på vätgas och bränsleceller är Daimler ett exempel. Företaget provar sedan flera år bränslecelldrivna bilar och samarbetar med gasleverantören Linde om ett utvidgat nät av vätgasmackar.

Håkan Abrahamson

Mer om: Vätgas BMW

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt