BMW satsar bränsle av koldioxid från atmosfären

2020-06-15 13:40  
Foto: BMW

Prometheus Fuels vill omvandla luftens koldioxid till grön bensin. Nu har BMW:s riskkapitalbolag investerat i startupen.

Sedan 2019 har Prometheus Fuels utvecklat teknik för att fånga in koldioxid och sedan processa den till drivmedel. Bränslet ska kunna användas både för bensin- och dieseldriven fordonstrafik och som jetbränsle. Genom sitt riskkapitalbolag i Ventures har BMW nu investerat i den Silicon Valley-baserade startupen, som del i en finansieringsrunda på 12,5 miljoner dollar.

Förhoppningen är att det ekonomiska tillskottet ska göra det möjligt att lansera drivmedlet redan under slutet av året, då på mackar i Kalifornien – följt av internationella marknader under 2021. Det rapporterar New Atlas.

Läs mer: Lynk & Co lanserar i Europa – ”Vi vill inte sälja så många bilar som möjligt”

Enligt företaget drivs processen med el från sol- och vindkraft. Genom att drivmedlet molekylärt är identiskt med diesel eller bensin ska det kuna användas i en vanlig förbränningsmotor, utan några anpassningar. Prometheus har som mål att pressa kostnaden till samma nivå som bensin – för att förhoppningsvis sedan kunna krypa under det fossila literpriset.

– Förmågan att skapa bensin ur luften, som dessutom är prismässigt konkurrenskraftig med fossila bränslen, förändrar hela spelplanen. Den genomsnittliga bilen rullar på vägarna i mer än åtta år. Det innebär att även om hela världen växlade till att bara köpa 100 procent elbilar imorgon så skulle det fortfarande ta nära ett årtionde innan dagens förbränningsmotorer försvann från vägarna, säger Greg Smithies på BMW i Ventures, i ett pressmeddelande.

John Edgren

Mer om: BMW

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt