BMW laddar elbilen i lyktstolpen

2014-11-13 09:38  

BMW har utvecklat en lyktstolpe med inbyggt ladduttag. Tekniken ska testas i München.

Byt ut en vanlig lyktstolpe mot en lyktstolpe med inbyggt ladduttag. På så vis kan infrastrukturen för laddare till elbilar byggas ut snabbt och smidigt. Så resonerar den tyska biltillverkaren BMW som utvecklat den kombinerade lykt- och laddstolpen Light and charge.

Än så länge finns två prototyper i drift vid BMW:s huvudkontor i München. Våren 2015 startar en större pilottest i staden.

Lyktan kan ha en, två eller fyra lysdiodsmoduler för att ge ljus till smågator såväl som större trafikleder. Men för att ersätta en vanlig stolpe med den nya tekniken så måste det finnas en lämplig plats att parkera på.

BMW har utvecklat flera laddbara bilar däribland helelektriska i3 och laddhybriden i8.

Biljätten är inte ensam om att vilja utnyttja det befintliga nätet av lyktstolpar för att ladda elbilar. En artikel på nyteknik.se i somras beskriver exempelvis en lösning från det svenska företaget Liros power solution. Det är en färdig laddenhet som kan monteras på vanliga lyktstolpar.<


Följ Ny Teknik på Facebook!

Charlotta von Schultz

Mer om: BMW Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt