Blackberry är tillbaka – ska göra självkörande bilar säkrare

2018-01-16 13:53  
Foto: Blackberry

Den fallna mobiljätten har hittat en ny nisch. Blackberry har utvecklat en tjänst som ska hitta säkerhetshål i självkörande och uppkopplade bilar.

En av de stora överraskningarna från motormässan i Detroit är signerad den tidigare mobiltillverkaren Blackberry. Under gårdagen visade företaget upp sin nya tjänst som ska göra uppkopplade bilar säkrare.

Produkten, en molntjänst som heter Jarvis, ska användas av biltillverkare för att skanna igenom mjukvaran i en bil i jakt på säkerhetsbrister.

– Uppkopplade och autonoma fordon har bland den mest komplexa mjukvaran som någonsin utvecklats, vilket skapar stora utmaningar för biltillverkare som ska säkerställa att koden följer industristandard samtidigt som det är en stor och lockande attackyta som ska härdas mot cyberbrottslingar, säger Blackberrys vd John Chen i ett pressmeddelande.

Mjukvaran i en modern bil kan ha över 100 miljoner rader kod fördelat på flera olika datorer och styrsystem. Det är långt mer än vad som finns i operativsystemet Windows – eller hela Facebook för den delen. Det betyder att det finns otroligt många ställen där buggar kan smyga sig in.

Läs mer: Beskedet: Blackberry slutar göra smarta mobiler

Att säkra sådana enorma mängder kod är dyrt och tidskrävande. Inte minst som komponenterna i bilar ofta har flera tillverkare som i vissa fall skriver sin egen kod. Blackberrys verktyg vara tänkt att automatisera delar av arbetet, och företaget lovar kodanalyser som bara tar några minuter att genomföra.

Tjänsten testas just nu hos ”några av världens största biltillverkare”, uppger Blackberry. En av dem är Jaguar Land Rover som uppger att deras kodgenomgångar nu tar minuter i stället för uppåt en månad.

Blackberry lade ned den egna mobiltillverkningen 2016 och valde istället att licensierat ut varumärket till kinesiska TCL och ett par andra, mindre mobiltillverkare. Sedan dess har bolaget fokuserat på att göra en övergång till att bli ett renodlat mjukvaruföretag, bland annat i form av it-säkerhetslösningar för företag.

Även om bilindustrin verkar vara första målet för den nya satsningen Jarvis skriver Blackberry att tjänsten kan användas inom andra branscher också. Bolaget nämner alltifrån industrirobotar till rymdfarkoster och militära system.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt