Björklund vill komma snabbare till Göteborg

2008-08-04 07:30  
Jan Björklund, folkpartiledare och utbildningsminister, gör utspel om infrastrukturen i Sverige i sitt sommartal i Marstrand. Foto: Nina Rosenkvist

Det ska inte behöva ta mer än två timmar att åka tåg mellan Stockholm och Göteborg. Det sade folkpartiledaren Jan Björklund i sitt sommartal i helgen. Han vill ha både snabbare snabbtåg och bättre motorvägar.

Redan i höst vill Jan Björklund att regeringen tar de första stegen mot höghastighetståg av europeiskt snitt mellan de tre största städerna i Sverige.

Han siktar på en restid under två timmar mellan Stockholm och Göteborg, enligt DN:s reporter som var på plats under det traditionella sommartalet i Marstand.

I dag tar det tre timmar och tio minuter att åka det nuvarande snabbtåget X2000 mellan Stockholm och Göteborg och det tar nästan fyra och en halv timme från Stockholm till Malmö.

Ny snabbtåg som klarar 350 km/tim ingår iBanverkets utredning som Ny Teknik skrev om i början av juni i år.

Jan Björklund efterlyser dessutom en sammanhängande motorväg mellan Stockholm och Göteborg. I dag är E20 ett lapptäcke av motorvägsavsnitt, motortrafikleder och vanliga vägar.

Jan Björklund föreslår att man antingen bygger ut E20 över Örebro eller riksväg 40 över Jönköping.

Beslut om motorvägen bör tas senast hösten 2010, det vill säga under den nuvarande regeringens mandatperiod.

Här är de fem vallöften från Folkpartiet som Jan Björklund ställde ut i Marstrand.

1. Sverige ska satsa för att bli världsledande på att ta fram en ny el-bil. Det ska ske i samarbete mellan våra universitet och bilindustrin i Västsverige.

2. Sverige ska inleda satsning på höghastighetståg.

3. Under denna mandatperiod ska det fattas beslut om sammanhängande motorväg mellan Göteborg och Stockholm.

4. Redan i nästa månads budgetproposition måste det finnas med beslut om en kapacitetsökning på trafikleden mellan E6:an och de stora hamnarna på Hisingen.

5. Redan i nästa månads budgetproposition ska det tas beslut om en ny älvförbindelse under Göta Älv i Göteborg.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt