Biltema-kungen köper alla butikerna

2011-07-12 10:02  
Biltemas grundare Sten-Åke Lindholm.

Biltemas ägare köper tillbaka alla franchisebutiker. Expansionstakten kräver helägda butiker och en ny privatjet till flygflottan.

Året är 1963 och Sten-Åke Lindholm har precis slagit läger i en liten källarlokal i Linköping. Han säljer bildelar och tillbehör via postorder. Det här är starten på det som sedan ska bli ett miljardföretag.

Förra året ökade lågpriskedjan Biltema sin omsättning med 400 miljoner kronor i Sverige. Koncernen omsatte totalt fem miljarder kronor.

Den främsta försäljningskanalen är Biltemakatalogen som utkommer två gånger per år och trycks i drygt 14 miljoner exemplar.

Ambitionerna för koncernen är högt ställda. 2015 ska Biltema omsätta tio miljarder kronor. För att nå dit krävs expansion och återköp av butikslicenser.

- Innan året är slut har vi bara helägda butiker. Det har delvis att göra med den expansionstakt vi har framför oss. Butikerna hamnar så nära varandra att det blir internkonkurrens och då är det svårt med franchise, säger Thomas Landin, styrelseordförande och tillförordnad vd för Biltema, till Dagens Industri.

I år har hittills tre nya butiker öppnats. En fjärde är på väg.

- Sverige växer snabbast med 5-6 procent organisk tillväxt. I år ser det väldigt bra ut med över 13 procents tillväxt fram till maj, säger Thomas Landin, till DI.

Enligt tidningen plockade Biltemas ägare Sten-Åke Lindholm ut 100 miljoner kronor i utdelning 2009. Förra året ökade vinsten från 64 Mkr till 82 Mkr.

Men Lindholm lät då pengarna ligga kvar i bolaget. Kanske för att motivera köpet av bolagets nya privatjet en Cessna 525A som tillsammans med en Spitfire och Mustangplan nu utgör koncernens flygflotta.

Biltema

Totalt har Biltema drygt 80 Biltemavaruhus i Sverige, Norge, Finland och Danmark.

I Sverige omsatte Biltema 2,4 miljarder kronor 2010. Året innan omsattes 2 miljarder kronor.

Hela koncernen omsatte förra året 5 miljarder kronor.

Målsättningen är att omsätta 10 miljarder kronor år 2015.

Jonas Melzer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt