Bilstereon delar bilen i ljudzoner

2013-08-13 13:55  

I framsätena lyssnar man på trafiknyheter, i baksätet ljudet till en film. Bilstereon ska rikta individuellt ljud till de åkande i kupén.

Bilstereon ska anpassas till passagerarnas individuella önskemål och rikta ljudet så att det bara når den som vill lyssna. Det är målet för ett projekt som drivs av Jordan Cheer vid universitetet i Southampton.

Forskarna använder sig av de fyra högtalare som vanligtvis sitter i dörrarna på de flesta bilar. Dessa skickar ut ljud vid låga frekvenser. De kompletteras med små högtalare vid nackstöden, liksom med mikrofoner.

Systemet som testats skapar en barriär mellan fram- och baksäte genom att ljudet till respektive zon riktas och filtreras. Filtret gör att ljudvågorna samverkar i zonen där ljudet ska höras, och motverkar varandra i barriären mellan fram- och baksäte.

Än återstår en hel del förbättringar för att fungera tillfredsställande för alla typer av program. Tekniken fungerar bäst när båda kanalerna sänder ut ljud utan tysta perioder, exempelvis populärmusik. Den fungerar dock sämre med ljud där det finns tysta perioder, exempelvis tal.

Forskningen presenterades vid en konferens om ljud i somras.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt